شیراز

shiraz

درباره شهر

شهر شیراز مرکز استان فارس و پنجمین شهر بزرگ و پر جمعیت ایران می باشد.
شهر شیراز به عنوان شاخص ترین مرکز گردشگری، ششمین شهر پرجمعیت، پایتخت فرهنگی کشور، دومین شهر ادبی جهان، سومین شهر مذهبی، سومین حرم مطهر ایران و شهر شعر شناخته می شود.
آرامگاه شاعران متعددی همچون حافظ و سعدی در شیراز قرار دارد که بخش عمده ای از تاریخ کهن، جاذبه های تاریخی، فرهنگی، مذهبی و طبیعی ایران را در بر می گیرد.

آب و هوای شهر شیراز

شهر شیراز از سطح دریا 1486 متر ارتفاع دارد و در منطقه ای کوهستانی قرار گرفته است. همین امر سبب می شود تا آب و هوای شهر نرگس ها همواره معتدل و مطلوب باشد.
در دومین ماه بهار، اردیبهشت ماه این شهر با شکوفه‌های بهارنارنجش به بهشتی زمینی تبدیل می‌شود.

تاریخچه شهر شیراز


تیرازیس، شیرازیس، تیراژه و شیراز نام های مختلف شهر شیراز در ادوار مختلف بوده است.
اطلاعات تاریخی نشان می دهد که این شهر در 2000 سال قبل از میلاد مسیح بنا شده است. این شهر از سال 1750 تا 1800 پایتخت ایران در زمان سلسله زندیان بوده است. شهر نرگس ها در زمان بنی امیه به محل فعلی منتقل شده که قلعه ابو نصر، مکان اول آن بوده است.

مکان های دیدنی و تاریخی شهر شیراز

تخت جمشید


یکی از معروف‌ترین و محبوب‌ترین جاهای دیدنی فارس، مجموعه‌ تاریخی تخت جمشید است که در ۵۵ کیلومتری از شیراز قرار گرفته و از اصلی‌ترین اهداف گردشگران جهت رفتن به شیراز محسوب می‌شود.

پاسارگاد


بدن شک می توان گفت مجموعه پاسارگاد یکی از زیباترین و جذاب‌ترین جاذبه‌های تاریخی در ایران است.
پاسارگاد، در واقع مجموعه‌ای از سازه‌های باستانی به‌جامانده از دوران هخامنشی است که در استان فارس قرار دارد. این مجموعه شهری با شیراز حدود ۳۰ کیلومتر فاصله دارد.
پاسارگاد شامل ساختمان‌هایی مثل آرامگاه کوروش بزرگ، مسجد پاسارگاد، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بارعام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آب‌نماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطه مقدس و تنگه بلاغی است.


حافظیه


حافظیه یا همان آرامگاه حافظ در شمال شهر شیراز و جنوب دروازه‌ قرآن قرار گرفته است.
قدمت تالار حافظیه به دوران زندیه بازمی‌گردد که طول آن ۵۶ متر و عرضش هشت متر است و ۲۰ ستون سنگی دارد که ارتفاع هر یک از آن‌ها به پنج متر می‌رسد. معماری این مکان به سبک معماری هخامنشیان و زندیان است. به غیر از آرامگاه حافظ، محیط اطراف این مکان پر از باغ‌ها و درختان بلند است که بر جذابیت آن افزوده است. حافظیه میعادگاه عاشقان حافظ است.

سعدیه


آرامگاه سعدی از جاذبه‌های تاریخی و ادبی شهر شعر است. این مکان مدفن شاعر بزرگ، سعدی است.
در اطراف این آرامگاه، بزرگان دیگری هم، بنا بر وصیت خودشان دفن شده‌اند.
این مکان در ابتدا خانقاه سعدی بود و او اواخر عمر خود را در آن گذراند. کریم‌خان زند دستور داد تا بنایی در مقبره‌ سعدی بنا کنند. سازه‌ی کنونی آرامگاه سعدی این آرامگاه در سال ۱۳۳۰ ساخته شد و زیربنای اصلی آن ۲۵۸ متر مربع است.

 

باغ نارنجستان قوام


باغ قوام بین سال‌های ۱۲۵۷ تا ۱۲۶۷ خورشیدی هم زمان با حکومت ناصرالدین‌شاه قاجار، به دستور علی‌محمد‌خان قوام ساخته شده است.
این باغ از دو قسمت بیرونی (موزه‌ نارنجستان) و اندرونی (خانه‌ زینت‌الملوک) تشکیل شده که به وسیله‌ تونل به هم مرتبط هستند.
این بنا به عنوان دارالحکومه یا محل انجام امور سیاسی، نظامی و دیدار با نمایندگان دولت‌های خارجی مورد استفاده بوده است.

عمارت شاپوری


عمارت شاپوری ترکیبی از معماری ایرانی و اروپایی است. عمارت شاپوری در خیابان کریم‌خان زند، خیابان انوری، تقاطع اهلی قرار دارد. این عمارت در طی 5 سال، از سال ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ زیر نظر معمار معروف، ابوالقاسم مهندسی، ساخته شد و به عبدالصاحب شاپوری، یکی از بزرگ‌ترین تجار شیراز، تعلق داشت. تا اوایل دهه ۷۰ هجری شمسی، خانواده شاپوری در این باغ عمارت سکونت داشت؛ اما چند سال پس از اوایل این دهه، خانه به‌صورت متروکه درآمد.

شاهچراغ


گنبد و بارگاه این حرم مزین به کاشی‌کاری‌های زیبا، آینه‌کاری و انواع خطوط زیبای عربی و فارسی است. از طریق دو در واقع در جنوب و شمال آرامگاه، می‌توانید وارد حیاط بزرگ حرم شوید و حوض و درخت‌های اطراف آن را ببینید که به حیاط صفا بخشیده است. دو در فرعی نیز به بازار حاجی و مسجد جامع عتیق باز می‌شود. آرامگاه شاه‌چراغ در نزدیکی میدان احمدی شیراز واقع شده است.

آرامگاه خواجوی کرمانی


خواجوی کرمانی از شاعران نامدار ایرانی است.
آرامگاه وی درر شمال شهر شیراز، ابتدای جاده‌ شیراز - اصفهان، تنگ الله اکبر و در دامنه‌ کوه صبوی قرار گرفته است. این آرامگاه چشم‌انداز زیبایی بر دروازه قرآن دارد و آب چشمه‌ رکن‌آباد از کنار مقبره عبور می‌کند.

باغ ارم


باغ ارم شیراز از باغ‌های قدیمی و بسیار زیبای شیراز است. دقیقا مشخص نیست این باغ چه زمانی و به دست چه کسی بنا شده است. اما در سفرنامه‌ها و کتاب‌های متعلق به قرن دهم و یازدهم هجری از باغ ارم نام برده شده است.
بر اساس اسناد تاریخی این باغ در دوران سلجوقی و آل اینجو وجود داشته است. کریم‌خان زند هم در دوران حکومتش دستور به مرمت و بازسازی باغ ارم داده است. قشقایی‌ها در دوران قاجار به‌مدت ۷۵ سال صاحبان باغ ارم بودند و عمارتی در آن بنا کردند. پس از آن قجرها عمارتی دیگر در باغ احداث کردند که تا به امروز نیز پابرجاست.

بقاغ دلگشا

باغ دلگشای شیراز یکی دیگر از باغ‌های قدیمی این شهر است که در نزدیکی آرامگاه سعدی قرار گرفته است.
به گفته کارشناسان، قدمت این باغ به دوران ساسانی بازمی‌گردد و چندین عمارت‌ در دوران قاجار در آن بنا شده است. این باغ به نارنجستان هایش معروف است و در بهار عطر بهارنارنج سرتاسر این باغ را پر می کند.
باغ دلگشا در شمال شرق شیراز، ضلع جنوبی تنگ‌آب خان و در دامنه‌ کوهستان قرار گرفته است.

باغ عفیف آباد


باغ عفیف آباد یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های سلاح در خاورمیانه می باشد.
باغ عفیف‌آباد به باغ گلشن نیز معروف است و در غرب شیراز و جنوب خیابان قصرالدشت، بالاتر از باغ رحمت‌آباد قراردارد. میراز علی محمدخان قوام‌الملک دوم عمارت باغ را در سال ۱۲۸۴ هجری قمری بنا کرد. در سال ۱۸۶۳ میلادی مجموعه‌ای شامل یک کاخ سلطنتی، موزه‌ی سلاح‌های قدیمی و یک باغ ایرانی ساخته شد .

ارگ کریم خان


ارگ کریم خان از یادگاری‌های دوران زندیه است. کریم خان زند بعد از آن که شیراز را پایتخت خود اعلام کرد، این ارگ را برای زندگی انتخاب کرد و بدین ترتیب این ارگ به ارگ کریم خانی شهرت یافت. ارگ در سال‌های ۱۷۶۶ و ۱۷۶۷ میلادی بنا شد. در دوران قاجار ارگ کریم خان به‌عنوان محل زندگی فرمانداران محلی استفاده می شد.

عمارت شاپوری


این عمارت در دوران پهلوی و بین سال‌های ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ توسط یکی از بزرگ‌ترین معماران شیراز بنا شد و مالک آن عبدالصاحب شاپوری، از تاجران مشهور شیرازی بود. این عمارت در خیابان انوری، روبه روی خیابان اهلی واقع شده است.

حمام وکیل


حمام وکیل از دیگر یناهای به جا مانده از دوران کریم خان زند است.
این حمام در مرکز شهر و نزدیک بناهایی همچون بازار وکیل و مسجد وکیل قرار دارد. برای ساخت این حمام از پیشرفته‌ترین اصول معماری آن دوران استفاده شده است. در حمام وکیل بخش شاه‌نشین نیز وجود دارد که برای استفاده‌ شاه مورد استفاده قرار می‌گرفت. ورودی حمام کوچک است و شما را با شیب ملایمی، به هشتی ورودی هدایت می‌کند که پایین‌تر از سطح زمین قرار دارد. ورودی رختکن هم زاویه‌دار است و تمامی این‌ها به این دلیل است که گرما از حمام خارج نشده و از ورود سرما نیز جلوگیری شود. نقوش آهک‌بری زیبایی زیر گنبد حمام وجود دارد که ریشه در مذهب، سنت و علائق مردم این سرزمین دارد.

مسجد وکیل


مسجد وکیل هم در مجموعه‌ بناهای زند و در نزدیکی بازار وکیل و حمام وکیل قرار گرفته است. این مسجد زیبا سبک معماری و هنری بسیار زیبا و خاصی دارد و دارای دو ایوان و شبستان جنوبی و شرقی است. مسجد وکیل نیز به دستور کریم خان زند ساخته شده است و از دیدنی‌های آن می‌‌توان به شبستان جنوبی با ستون‌های سنگی یک‌پارچه و مارپیچ اشاره کرد. شبستان جنوبی پنج هزار متر مربع مساحت دارد و منبری ۱۴ پله‌ای از سنگ یک‌پارچه‌ی مرمر ساخته شده است؛ گفته می‌شود کریم خان دستور داده بود که این سنگ را از مراغه به شیراز بیاورند.

بازار وکیل


بازار وکیل هم از دیگر بناهایی است که به دستور کریم خان زند ساخته شده است و یکی از قدیمی‌ترین و مشهورترین بازارهای سنتی در ایران می باشد. این بازار در مرکز شهر شیراز قرار گرفته است و معماری بسیار زیبایی دارد. می‌توان گفت که امروزه تمام قسمت‌های این بازار سالم باقی مانده است و خریدوفروش و تجارت هنوز هم در رگ‌های بازار وکیل جریان دارد و می‌توان آن را قلب تپنده‌ تجارت شیراز نامید.

عمارت کلاه فرنگی


عمارت کلاه‌فرنگی که به آرامگاه وکیل نیز شهرت از بناهای دیگر به جا مانده از دوره زندیه می باشد.
گفته می شود که در دوران سلطنت زندیان از میهمانان و سفیران خارجی در این عمارت پذیرایی می‌شده و مراسمات رسمی و اعیاد مختلف در آن برگزار می‌شد. کریم خان زند وصیت کرده بود که پس از مرگ، او را در شاه‌نشین شرقی این عمارت دفن کنند و به همین علت آن را آرامگاه وکیل نیز می‌نامند. اما در سال ۱۲۰۶ آقا محمد خان قاجار دستور نبش قبر او را صادر کرد و استخوان‌های کریم خان به کاخ گلستان منتقل شد و در زمان پهلوی نیز دوباره آن استخوان‌ها را از کاخ گلستان به این باغ آوردند. عمارت کلاه‌فرنگی هشت ضلعی است و کاشی‌کاری‌های بسیار زیبایی با نقوش اسلیمی، گل و مرغ، مناظر شکارگاه و صحنه‌هایی دارد که از داستان‌های کهن الهام گرفته شده‌اند.

خانه زینت الملک


خانه‌ زینت‌الملوک یکی از خانه‌های تاریخی مربوط به زمان قاجار در شهر شیراز است.
زینت‌الملوک قوامی، دختر قوام‌الملک چهارم در این خانه زندگی می‌کرد و به همین دلیل است که نام آن را خانه‌ی زینت‌الملوک گذاشته‌اند.
ساخت این خانه در حدود سال ۱۲۹۰ هجری قمری توسط علی محمدخان قوام‌الملک دوم آغاز شده و در سال ۱۳۰۲ هجری قمری به پایان رسید. سقف خانه چوبی است و تصاویری از حیوانات، پرندگان و گل و بوته روی آن نقاشی شده است. این خانه در خیابان لطفعلی خان زند، در ضلع غربی نارنجتان قوام واقع شده است و به‌وسیله‌ی یک راه زیرزمینی با آن ارتباط دارد.

مسجد نصیرالملک


مسجد نصیرالملک به فرمان میرزا حسن علی خان، یکی از اعیان شیراز که به نصیرالملک شهرت داشت، ساخته شد و ساخت آن حدود ۱۲ سال (از سال ۱۲۵۵ تا ۱۲۶۷ هجری شمسی) طول کشید. در قسمت شمالی مسجد صحن بسیار بزرگی قرار دارد و ورودی آن دارای طاق‌نمای بزرگی است و سقف آن را با کاشی‌های رنگ به رنگ زینت داده‌اند. درمجموع این مسجد دو در ورودی و دو شبستان شرقی و غربی دارد. مسجد نصیرالملک دو ایوان شمالی و جنوبی نیز دارد که شباهت زیادی به هم ندارند؛ ایوان شمالی بسیار زیباتر از ایوان جنوبی است. این مسجد در جنوب خیابان لطفعلی خان زند، در نزدیکی شاه‌چراغ و در کوچه‌ی نصیرالملک قرار دارد.

مسجد جامع عتیق


مسجد جامع عتیق شیراز قدیمی‌ترین مسجد این شهر است که به آن مسجد جمعه یا مسجد آدینه نیز گفته می‌شود.
بنای این مسجد روی عبادتگاهی ساخته شده است، اما اینکه این عبادتگاه متعلق به کدام دوران است، معلوم نیست. در سال ۲۸۱ هجری قمری و در دوران عمرولیث صفاری بنای اولیه‌ی مسجد ساخته شد. بعد از آن در سال ۷۵۲ هجری قمری شاه اسحق اینجو ساختمانی میان مسجد ساخت که به آن «دارالمصحف» می‌گویند که مکان نگهداری و تلاوت قرآن کریم بود. کتیبه‌ای نیز به خط «یحیی الجمالی الصوفی» وجود دارد که یکی از خطاطان مشهور دوران شاه اسحق بود. در این کتیبه جملاتی در شان قرآن مجید نوشته شده است. این مسجد ۶ در ورودی دارد.

غذاهای مشهور شهر شیراز


دو پیازه آلو
کلم پلو شیرازی
قنبر پلو
شیرازی پلو
قورمه به
شکر پلو
هویج پلو
یخنی نخود
رب پلو
اشکنه
کوفته هلو
لوبیا پلو شیرازی
دمپختک
آش ماست
کوفته سبزی
حلوا کاسه‌ای


مراکز خرید شهر شیراز


مرکز خرید خلیج فارس شیراز؛ یکی از غول‌های مراکز تجاری جهان در شیراز


مرکز تجاری خلیج فارس، بازارهای مختلفی دارد که معروف‌ترینشان بازار 1 و 2 ابریشم، جام جم 1 و 2، بازار جهان‌نما و هایپراستار است. در 2500 باب مغازه این بازارها، از نداریم خبری نیست و از شیر مرغ گرفته تا جان آدمیزاد، می‌توان با قیمت مناسب پیدا کرد.
آدرس مرکز خرید خلیج فارس شیراز: استان فارس، شهر شیراز، بزرگراه دکتر حسابی، ابتدای ورودی شهر جدید صدرا، مرکز خرید خلیج فارس شیراز

مرکز خرید زیتون فارس شیراز


در مرکز خرید زیتون فارس شیراز، 400 باب مغازه وجود دارد که با اجناسی مانند لوازم دیجیتال، لوازم خانگی، لوازم تزئینی، پوشاک، زیورآلات، ساعت، عینک و لوازم آرایشی، نیازها و سلیقه‌های مختلف را با قیمت مناسب، پوشش می‌دهند.
آدرس مرکز خرید زیتون فارس شیراز: استان فارس، شهر شیراز، تقاطع خیابان انقلاب و لطفعلی خان زند، مرکز خرید زیتون فارس شیراز

مرکز خرید سعدی شیراز


مرکز خرید سعدی یک مکان همه‌چیزتمام است؛ چندین رستوران و فودکورت با غذاهای ایرانی و خارجی، چندین کافی‌شاپ، سالن بولینگ، سینما، شهربازی و پارکینگ سرپوشیده از امکانات آن هستند. بخش تجاری مرکز خرید سعدی، شامل 267 واحد می‌شود که در 5 طبقه گردهم آمده‌اند.
آدرس مرکز خرید سعدی شیراز: استان فارس، شهر شیراز، خیابان عفیف‌آباد، نبش خیابان عرفان‌منش، مرکز خرید سعدی

مرکز خرید آفتاب فارس شیراز


مرکز تجاری آفتاب فارس، در مساحتی نزدیک به 33 هزار متر مربع ساخته شده و شامل 237 واحد مغازه در 9 طبقه می‌شود. این مرکز تجاری از مراکز خرید شیراز در منطقه معالی‌آباد است.
آدرس مرکز خرید آفتاب فارس شیراز: استان فارس، شهر شیراز، معالی‌آباد، بلوار چمران، بلوار شریعتی، مرکز خرید آفتاب فارس شیراز

مرکز خرید سپهر شیراز


می توانید انواع کالاهای لوکس و برند را در این مرکز خرید پیدا کنید.
مجموعه سپهر در 51 واحد تجاری فروش پوشاک، کیف‌ و کفش، ساعت، عینک، عطر و ادکلن، شال و روسری، لوازم آرایشی و بهداشتی و زیورآلات را انجام می‌دهد. با توجه به خاص و برندبودن کالاها، باید کمی انتظار قیمت بالا را هم داشته باشید.
آدرس مرکز خرید سپهر شیراز: استان فارس، شهر شیراز، خیابان عفیف‌آباد، مابین کوچه 18 و 20 عفیف آباد، مرکز خرید سپهر شیراز

مرکز خرید حافظ شیراز


نزدیک‌بودن مجتمع تجاری حافظ به پاساژهای شیراز و جاذبه‌های تاریخی این شهر، آن را به یکی از بهترین مراکز خرید شیراز بدل کرده‌است. این مرکز خرید، حدود حداکثر 20 دقیقه با حمام تاریخی وکیل، ارگ کریم‌خان، خانه محتشم کاشانه، خانه تاریخی فروغ‌الملک و ضیائیان، خانه سعادت و آرامگاه سیبویه، فاصله دارد. همچنین مراکز خرید معروف در شیراز نظیر سعدی مال و ستاره فارس هم در اطراف مرکز تجاری حافظ هستند.
آدرس مرکز خرید حافظ شیراز: استان فارس، شهر شیراز، عفیف آباد جنوبی، خیابان عفیف آباد، خیابان عرفان‌منش، مرکز خرید حافظ شیراز

مرکز خرید شیراز مال


این مرکز خرید مناسب خاص پسندان و سخت پسندان است.
حدود 250 واحد تجاری درمتراژهای مختلف از 150 متر مربع الی 2000 متر مربع در این مجتمع وجود دارند.
آدرس مرکز خرید شیراز مال شیراز: استان فارس، شهر شیراز، بزرگراه اصلی شیراز-اصفهان، محور کمربندی شمال شیراز، پل رکن‌آباد، مرکز خرید شیراز مال شیراز

مرکز خرید نگین فارس شیراز


نگین فارس از بهترین پاساژهای شیراز است که برندهای معتبر و معروف زیادی را در خود دارد. انواع لباس، ساعت و جواهرات، عطر و ادکلن، لوازم آرایشی و بهداشتی، موبایل و غیره را به راحتی می‌توان در مرکز خرید نگین فارس شیراز پیدا کرد. این مرکز خرید شیراز در منطقه پررفت‌وآمد معالی‌آباد بنا شده است.
آدرس مرکز خرید نگین فارس شیراز: استان فارس، شهر شیراز، منطقه 4 بلوار عدالت، عادل‌آباد، مرکز خرید نگین فارس شیراز

در میان پاساژهای لوکس و مدرن نباید بازارهای قدیمی و سنتی شیراز رو از یاد ببریم.
در ادامه چندمورد از بازارهای قدیمی شیراز رو هم برای شما معرفی می کنیم.

بازار مسگرهای شیراز


بازار مسگرها نیز مرکز شهر و تقاطع خیابان لطفعلی‌خان زند و خیابان طالقانی قرار گرفته است.

اردو بازار شیراز


در اردوبازار کالاهای زیاد و متنوعی یافت می‌شود و برای خرید سوغات نیز بهترین مکان است.
این بازار در خیابان غدیر، خیابان لطفعلی‌خان زند قرار دارد.

بازار حاجی شیراز


این بازار نه تنها از قدیمی‌ترین و سنتی‌ترین مراکز خرید شیراز است، بلکه یک جاذبه تاریخی هم محسوب می‌شود. قدمت این بازار به حدود 1000 سال قبل برمی‌گردد.
این بازار در خیابان لطفعلی‌خان زند قرار دارد.

 

مشخصات شهر

کشور: ایران
استان: فارس